За Вашата безопасност в планината

При нужда от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна сужба при БЧК 1470 (за всички мобилни оператори) и 02 963 2000.

Планиране и подготовка
Планирайте преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута, запознайте се с опасните зони! Съобразете екипировката, опита си, възможностите и ентусиазма на участниците в групата. Проверете метеорологичната прогноза и условията за района на планирания преход. Научете основни похвати за оказване на първа помощ!
Когато сте в приятелска група, уверете се, че водачът е достатъчно подготвен и опитен. Много от инцидентите се случват в края на деня, когато Вашата енергия е изчерпана, също както и батерията на телефона Ви. Помнете, че трябва да заредите телефона си преди да тръгнете в планината! Носете допълнитена или външна батерия. Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането Ви. Информирайте го и при настъпили промени. Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС! Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите.

Облекло и обувки
Носете удобни обувки, подходящи за планински преходи. Съветваме Ви да носите дрехи с ярки цветове, достатъчно топли, изработени от ветро- и водозащитни материи. Носете резервни топли дрехи, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкова по-студено става.

Храна и течности
Храна – Освен храната, която обичайно носите, вземете и шоколад, фурми или други подобни сладки неща, които бързо възстановяват енергията. Дори Вие самите да нямате нужда от тях, те могат да са от полза за някой друг. Течности – При топло време обезводняването може да бъде сериозен проблем. Нашето тяло се нуждае от много течности, както при изкачванията, така и при ходене в по-равнинни местности. Обичайният прием на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра на ден. Вземете по-голям обем течности; колкото повече личен опит натрупвате, толкова по-точна ще става преценката на нуждите от течности на Вашето тяло при различни условия. Изотонични и други спортни напитки съдържат добър баланс от соли и въглехидрати, необходими за възстановяването на захарите, солите и минералите, които губим при потенето. Това може да намали или избегне мускулните крампи.

Екипировката и нейното използване
Карта и компас, както и уменията за работа с тях, трябва винаги да бъдат с вас. Подходящ часовник (с GPS, барометър и висотомер) може да ви е много полезен. Независимо от условията носете свирка, челник (фенерче), резервни батерии, изолиращо фолио. През зимата е необходима подходяща екипировка за придвижване.

При нужда от помощ
Запазете спокойствие! Бъдете готови да се върнете обратно, ако условията в планината се обърнат срещу Вас; планината и утре ще бъде на същото място. Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС. Погрижете се за пострадалия/те, като им окажете първа помощ и ги изолирате от студа, докато помощта дойде. След като сте се свързали с ПСС и знаете, че планинските спасители ще дойдат при вас, останете на място.

Мобилни телефони
Не разчитайте единствено на мобилния телефон да Ви помогне при непредвидена ситуация. В планините не навсякъде има добър обхват. Подавайте сигнал за помощ на телефон 112! В планината дори само няколко крачки встрани могат да доведат до загуба на сигнала. След като веднъж сте се свързали с ПСС, дръжте телефона си включен и в обхват, за да може отново да се свържем с Вас. Не провеждайте излишни разговори – пестете батерията на Вашия телефон! Метеорологична прогноза

Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо.

Инцидент/заболяване (не изпадайте в паника – ако изпратите някого за помощ, останете на място, за да сте сигурни, че планинските спасители знаят точно къде да Ви намерят).
В стресова ситуация и под напрежение времето тече различно.

снимка
Разширяване на тесни обувки и персонално орто-формоване

Разтягане на обувки - Удължаване или разтягане на обувки се прави, когато има разлика в дължината на ходилото между левия и десния крак, но при закупуването на обувките е пробвана само едната обувка, тази на ходилото с по-малка дължина.

Удължаване на обувки - Разпъване или удължаване на обувки може да се направи ако свода на крака е спаднал, с което дължината на ходилото се увеличава с няколко милиметра.

Разширяване на обувки - Разширяването на обувки се извършва, когато ходилото се е разширило поради различни причини, като наднормено тегло, ходене непрекъснато с обувки или сандали без страничен съпорт, бос или различни медицински проблеми по краката.      

Орто-формоването на туристическите обувки е най-правилния и най-бързия подход към комфорта на ходилата.

снимка
Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България

Сдружение "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България" е учредено на 12 ноември 1997 г. като доброволно сдружение с идеална цел на физически и юридически лица, обединени от общи професионални и хоби интереси, свързани с планината и природата.

Сдружението има за цел да подпомага и насърчава развитието на устойчив и екологичен туризъм в планинските и полупланинските райони на България, както и практикуването на спортове сред природата.